Hva ser du søster?

Hva ser du søster i din stue?
En gammel, sur og beværlig frue,
usikker på hånden og fjern i blikket,
litt griset og rotet hvor hun har ligget.
Du snakker høyt, men hun hører deg ikke,
hun sikler og hoster, har snue og hikke.
Hun takker deg ikke for alt det du gjør,
men klager og syter, og har dårlig humør.

Er det hva du tenker? Er det hva du ser?
Lukk øynene opp og SE - det er mer.
Nå skal jeg fortelle deg hvem jeg er,
den gamle piken som ligger her.

Jeg er pike på 10 i et lykkelig hjem,
med foreldre og søsken - jeg elsker dem!

Jeg er en ungmø på 16 med hjerte som banker,
av håp og drøm og romantiske tanker.

Jeg er brud på 20 med blussende kinn,
mitt eget går jeg lykkelig inn.

Jeg er mor med små barn, jeg bygger et hjem
mot alt som er vondt vil jeg verne dem.
Og barna vokser, med gråt og latter
Så blir de store og så er vi atter
to voksne alene som nyter freden
og trøster hverandre og deler gleden
når vi blir femti og barnebarn kommer
og bringer uro og latter hver sommer.

Hva ser du søster? En tung og senil og trett gammel skrott?
-Nei, prøv en gang til'' - Se bedre etter - se om du kan finne;
et barn, en brud, en mor - en kvinne!
Se meg som sitter der innerst inne!
Det er MEG du må prøve å se - og finne!

Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMennesker
  • Lastet opp
  • Visninger288
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_256696} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Håvard S.

Må ærlig talt si at jeg ikke skjønner hva dette gjør her? Burde ikke dette diktet (og bildet) ligge på en side for lyrikk? Der hadde det sikkert hatt sin rett!
Ruth S.

Hei Håvard. Mulig du har rett. Men hva er forskjellen på et bilde med dikt, et bilde med historier, eller bilde med forklaring på hva fotografen ser gjennom linsa?

Likevel - takk for at du stakk innom hos meg :-)
-ruth-
Håvard S.

Når et bilde, åpenbart ikke tatt av deg, legges ut på bildekritikken, fulgt av en A4 side med dikt mener jeg at det ikke hører hjemme her.

Vi kan jo ikke vurdere et bilde som ikke er tatt av deg og du ber oss neppe vurderer diktet, som heller ikke er skrevet av deg!? Da står jeg igjen med et spørsmål og det er hva dette gjør her inne. Men det er meg, det er mulig at andre mener noe annet enn meg og det er selvfølgelig lov.
Ruth S.

hei, Håvard. Bildet er av min oldemor, og det er jeg som har tatt bildet! Hvis du ikke tror meg, kan jeg gjerne sende deg orginalen, sammen med bildet av både oldemor og oldefar.

-ruth-
Ole-Kristian T.

Hei Ruth! Må bare berømme deg for bildet og det fine diktet; det er mange som skriver mye til bildene; som du sier, i ulik form. Må innrømme jeg ikke skjønner Håvards reaksjon her. Du har tatt bildet, og jeg gjetter på at du har skrevet diktet også? For å si noe om diktet, så synes jeg det er en flott beskrivelse av livssyklusen, og diktet er i høyeste grad relevant som bilag til bildet av et aldrende menneske, som utstråler et langt liv med alt det innebærer av gleder og sorger. Dessuten som et høyaktuelt innlegg til alle som ikke har levd så lenge som denne kvinnen, i et samfunn som dessverre ikke versetter den visdom og livserfaring som eldre mennesker ofte har.

Bildet rent teknisk er jeg ikke så god på å vurdere, men du har fin blikk-kontakt med oldemoren din i bildet, og jeg synes hun utstråler mildhet og myndighet på samme tid. Det blir kanskje litt mørkt rundt øynene og litt lyst ellers i ansiktet, og hvorfor har du beskåret så mye på sidene? Til slutt vil jeg bare si at jeg synes det er kjempeflott at du nettopp legger ut dette bildet, av et eldre menneske; det er ikke så mange av dem her på foto.no :)
Ruth S.

Hei, Ole-Kristian:-)
Diktet ble funnet på et pleiehjem i England for mage år siden. Det var en sykepleier som fant det i nattbordet hos en gammel kvinne...

Oldemor hadde visdom og et kjærlig fang. Et annent bilde jeg har lagt ut, er samme bilde, men da er oldefar med;)

Begge de var arbeidsmennesker,og bodde i et et lite hus,uten innlagt vann. Ikke hadde de bil,og ikke hadde de luksus, men de hadde så mange andre ting: ærlighet,varme,tid,og nærhet til naturen.

Takk for at du tok deg tid til å kommentere bildet mitt.

-ruth-
Randi H.

Hei Ruth !
Dette var et meget spesielt bilde av din oldemor (som du forteller at det er, ved det andre bildet der også oldefar er med). En ser at hun må ha blitt ganske så gammel. Flere og nitti kan jeg tenke meg ? Tenk å ha opplevd sine oldeforeldre og være i stand til å huske dem, ha minner om dem. Det er det ikke mange forunt. Jeg er nesten misunnelig på deg for det.

Kommentarene fra han Håvard er helt ute å kjøre. Tenk å dra konklusjoner uten å tenke over om det faktisk kunne være mulig at du hadde tatt dette bildet da du var liten jente.
Fordømmelse og raske konklusjoner er noe vi skal være forsiktige med her i livet. Håper du ikke tar det inn over deg at han ikke har livsvisdom nok til å se at dette er mulig.

Ha en riktig fin 17. mai !

Vennlig hilsen Randi



Ruth S.

Hei, Randi.
Ja, de ble ''utgamle'' (rundt 98 år ), og var friske helt til det siste. Det er godt å vite hvordan de levde, og alle de minnene jeg har, er for meg en stor skatt:-)

Takk for at du tok deg tid til å kommentere bildet mitt.

En hyggelig 17.mai ønskes fra
-ruth-
Avsluttet .

Hei Ruth!
Bildet og diktet sammen utrykker så mye her.
Syns dette forteller så enormt mye og du er heldig som har fått med deg det disse flotte menneskene kunne gi deg av ballast videre i livet.
takk for at du delte med oss.
Ha en fin 17 mai.
Hilsen Tone!
Ruth S.

Hei, Tone:-)

Tusen takk for kommentaren:-) Dette setter jeg pris på.

Ha en feiende,flott 17.mai :-)

-ruth-
Jostein M.

Et flott bilde! Det mangler kanskje litt på det tekniske, men vi fotograferer har da også en uvane med alltid å henge oss opp i teknikk.... Det å kombinere bildet med et passende dikt likte jeg. Hensikten med våre bilder er å berøre betrakteren på ett eller annet vis og når man setter passende ord til bildet blir opplevelsen større. Dette vil være et bilde av stor verdi for deg også i framtiden. Lykke til videre!!
Jostein
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu